Wednesday 22 May 2013

KuE LayEr kuu..

haa..ok2..insyaallah..usai berbual aku pun  meletakkan telefon bimbit...hmmm...ade pelanggan tetap Cafe NML baru jer order 50 set karipap dan satu loyang kueh lapis..karipap tahan lagi,memang Kak Azi tu dah selalu sangat ambil order karipap frozen ngan kita..tapi bab kueh lapis ni cemas! Last aku buat kuih lapis ni mase zaman mude2 aku dahulu..(mude sketla dri skg..hehe)waktu aku belajar di bukit bintang..tu pOn tak silap aku sekali je aku pernah buat..tapi dah terlanjur berjanji kenalah buat jugakkan..mase amek order tu tak fikir pulak kan..confident terlebih!! ok..sekarang aku nak share kan cite aku ngan korang..bagaimane care membuat kuih lapis di LONDON!! jangan bayang yg best2 dulu..almaklumlah London kan..bak kate Ibu Khaulah dlm blognye di eropah ni adalah lebih susah berbanding yang lain..tanyelah pade siape yang dah pernah kesini...pasti serik nak datang lagi! Ok..dalam resepi Ibu Hajirah ni die agak unik sikit sebab menggabungkan 3 jenis tepung iaitu Tepung gandum,tepung kanji dan tepung beras..ade sukatannye nanti akhir cite aku tuliskan resepi yang lengkap ye..
ok..setelah disukat ketige2 tepung ni aku pun gaul lah rate beserta air,santan,gula..kalau nak lebih cantik adunan boleh gunakan blender...tapi aku malas,kacau je gune wist..kacau sampai hilang beketulnye.
Kemudian boleh lah dibahagikan kepade 3 bekas yang berasingan..Pastu korang letaklah warne yang korang rase cantik dan menarik..
Aku pilih warna pink dan hijau..manakala putih tu sebagai basicnye..ade org letak kuning..tiade paksaan dalam membuat..ngeee~asalkan kreatif,ye dok??
Bila dah siap..dah bole kukus..Bab kukus ni aku geli hati sket..terlalu unik! Korang bolehlah tiru kalau terdesak..Aku rase anak2 dalam jemaah ni memang terlalu kreatif kot..kat jerash lagi lah mcm2 teknik yang aku pernah tengok! belajar dari kehidupan..ingat asalkan kreatif..huhu
Tara!!! aku gune periuk biase je..letakkan mangkuk kaca didalam sbgai tapak dia,pastu tindihkan dengan loyang tadi...air jgn banyak,takut menggelegak terkena kuih...tuang bancuhan sesenduk demi sesenduk..setiap 3 minit..bawah perik tu aku letakan kain supaye air wap die tak menitik kena kuih...ok..layer yang last kite biarkan die kukus untuk 25minit...da siap!!
ok..rase pun ummpphh~ makan kuih lapis di London memang mengiurkan! Org putih pun suke dgn kuih ni..colourful! Ok..mcm yang aku janjikan,aku nak share ngan korang resepinye..selamat mencube!!

KUIH LAPIS
250gm Tepung gandum
65gm Tepung Kanji/tepung ubi
65gm Tepung beras
300gm gula halus
2 packet santan serbuk
1/2 sudu teh garam
800gm air 

1 comment:

  1. nak ler!! post sini sket.. lama bebeno nak update blognyer...

    ReplyDelete